Identiteit
Met de lessen identiteit onderzoeken we manieren om onze identiteit te verbeelden. Zo leren we onszelf en de ander een beetje beter kennen.
Identiteit is dat wat uniek of eigen is aan iets of iemand. Identiteit kan gaan over personen, organisaties of landen. Wij verkennen vooral de persoonlijke identiteit. Wat maakt jou uniek? Wat laat je wel zien en wat niet? We zijn allemaal verschillend en dat mogen we vieren.
Hoe goed ken jij jezelf?
Heb je wel eens meegemaakt dat je je helemaal gezien voelt en erkent? Zo’n moment dat je eventjes echt voelt dat je goed bent zoals je bent? Dat is een cadeautje.
Met identiteit kan je spelen. In een rollenspel kan je verschillende identiteiten verkennen en uittesten. Maar ook met kledingkeuzes laat je een stukje van jezelf zien en kan je veranderen hoe je overkomt.
Probeer alleen niet je eigen binnenkant met iemand anders buitenkant te vergelijken. Iedereen laat maar een klein stukje van zichzelf zien: Het succes zit vaak aan de buitenkant, maar een groot deel blijft verborgen. Het proberen, falen en opnieuw opstaan zit verstopt aan de binnenkant.
Wat laat jij wel zien en wat niet? Wat maakt jou uniek?
Woordenlijst
- Aanpassen: bewerken, corrigeren. Je gedragen naar de omstandigheden.
- Accepteren: overnemen, ermee akkoord gaan. Iemand goed vinden.
- Cultuur: normen, waarden en het gedrag van een samenleving, als mede alles wat deze samenleving voortbrengt zoals kunst en wetenschap.
- Identiteit: je identiteit gaat over wat jou eigen maakt in relatie tot jouw omgeving.
- Symboliek: de betekenis van een symbool
- Symbool: drager van betekenis. Verbeelding van een begrip waarvan de betekenis algemeen herkend wordt.
- Vooroordelen: ongegronde mening die vaak gebaseerd is op een stereotype beeld.
- IJsberg theorie: is een theorie van David Mc. Clelland om de bewuste en onbewuste aspecten van de mens beter in kaart te brengen. Daarnaast blijkt het ook de metafoor te zijn waarmee Ernest Hemingway zijn schrijfstijl beschreef.
- Zelfportret: een zelfportret is een artistieke voorstelling van de maker. Dit kan bijvoorbeeld een schilderij, een foto of een gebeeldhouwde weergave van zijn of haar hoofd zijn.