Mediakunst
Mediakunst is ontstaan met de opkomst van elektronische en digitale media, na 1950. Het is een verzamelnaam voor kunstvormen die gebruik maken van nieuwe media en technologie.
Mediakunst wordt gezien als onderdeel van de beeldende kunst. Je kan denken aan:
- Videokunst
- Geluidskunst
- Elektronische kunst
- Digitale kunst
- Internetkunst
In de praktijk lopen deze verschillende vormen vaak door elkaar.
Technieken
Tijdens deze lessen ontdek je verschillende technieken om mediakunst te maken en media creatief in te zetten.
Alle video’s die in de lessen voorbijkomen, staan ook op deze techniekpagina. Zo kan je de technieken ook inzetten zonder de opdrachten en ze bijvoorbeeld koppelen aan andere vakken.
Welke mediakunst maken kunstenaars ?
We laten ons in de lessen inspireren door de werkwijze van verschillende mediakunstenaars.
Woordenlijst
- Beeldcultuur: is het proces waarin individuen of groepen betekenis aan beelden toekennen.
- Beeldverhaal: Een verhaal dat bestaat uit een reeks opeenvolgende tekeningen of foto’s die een situatie of handeling uitbeelden en waarbij eventuele dialogen in korte teksten in- of onder de beeld worden geplaatst.
- Interview: Een interview, ook wel vraaggesprek genoemd, is een georganiseerd gesprek waarbij iemand (of meerdere personen) vragen stelt en de ander (of meerdere personen) hier antwoord op geeft.
- Lipdub: Een lipdub wordt gemaakt door personen of een groep te filmen die een liedje aan het playbacken zijn. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een draagbare stereo en bestaan ze uit een continu shot, waarin de camera door verschillende kamers/situaties reist.
- Mediawijsheid: Mediawijsheid is volgens de Raad voor Cultuur in 2005 omschreven als: het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld.
- Stop-motion: Bij stop-motion wordt een voorwerp dat op film moet bewegen in een bepaalde houding gezet en met de camera wordt hiervan een frame geschoten. Vervolgens wordt de houding van het voorwerp een fractie veranderd en wordt er opnieuw een frame geschoten met dezelfde achtergrond. Door vervolgens alle plaatjes snel achter elkaar af te spelen lijkt het alsof het voorwerp uit zichzelf beweegt. Dezelfde techniek past men ook toe bij tekenfilms.
- Storyboard: Een storyboard komt uit de filmwereld. Het is een verzameling uitgetekende shots van scènes die samen het filmverhaal vormen. In een storyboard wordt aangegeven wanneer er wat gebeurt, het geef je alvast een indruk van de film die gemaakt gaat worden.
- Time-lapse: Letterlijk vertaald betekent dit tijdsverloop. Time-lapse is een techniek voor het nemen van een serie foto’s door middel van vastgestelde intervallen om veranderingen vast te leggen die langzaam in de tijd plaatsvinden. Wanneer je deze foto’s achter elkaar afspeelt ontstaat er een versnelde film, hierdoor worden effecten zichtbaar die normaal te traag zouden verlopen om waar te nemen.
- Vlog: Een vlog is een dagboek op internet, waarbij het grootste deel bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op het blog, waarbij de inhoud voornamelijk uit tekst bestaat. Iemand die een vlog maakt wordt een vlogger of vlogster genoemd. Een vlog is een van de genres van filmpjes op sites zoals YouTube.