Wij van PIONIER!

de makers

Wie maakt PIONIER!?

PIONIER! is ontstaan in de klas vanuit de vraag van leerkrachten: We willen graag meer met kunst en creativiteit doen in de klas, kunnen jullie helpen?

Jullie? In dit geval gaat het over Stichting Kopa uit Utrecht. Na 8 jaar samenwerken, onderzoeken, uitproberen en bijschaven is PIONIER! gelanceerd. Op deze pagina stellen we je graag de makers voor.

Als kind ben ik altijd een dromer geweest, eigenwijs en ongeduldig. In de les opletten was niet mijn sterkste kant, maar als ik dan eens zelf wat mocht verzinnen en maken, dan ging ik ‘aan’. In mijn werk nu zie ik dat bij leerlingen gebeuren. Door onze kunstlessen krijgen kinderen de ruimte om zichzelf elke keer weer opnieuw te herontdekken en te laten zien. Als ras-optimist wil ik veel bereiken, mijn ideeën uitvoeren en andere mensen raken en vooruit helpen. Ik ben trots op PIONIER! Elke dag mag ik weer mooie ideeën verwezenlijken of bijdragen aan positieve veranderingen. Soms heel klein en persoonlijk en soms op grotere schaal, als we ruimte creeëren in het onderwijs voor kinderen die anders leren of net als ik eigenwijze dromers zijn.

Vanaf mijn tiende zat ik wekelijks met rode wangen van de concentratie op tekenles. Tegenwoordig teken ik als beeldend kunstenaar niet alleen met potlood en pen maar ook met schaduw. In mijn werk voor Kopa komen verschillende passies bij elkaar. Ik prijs me gelukkig dat ik door de projecten die we initiëren mijn blik op de grote lijn kan houden en toch ook met mijn handen in de klei sta. Dat ik het ene moment in een kring kleuters zit en diezelfde week met leerkrachten of beleidsmakers werk. Die veelzijdigheid, daar word ik blij van. Creativiteit gaat voor ons niet alleen over de mooiste tekening kunnen maken, het gaat over blikwisselingen, durven experimenteren en verbindingen leggen. Verbindingen tussen vakgebieden, talenten en mensen. Daar ga ik voor.

Kunst heeft op een gegeven moment een rode draad in mijn leven gekregen. Op de middelbare school begon dat toen ik leerde gitaar spelen. Mijn opleiding koos ik in de richting van kunst en cultuur educatie en later ben ik bij verschillende musea gaan werken.
Daar ontdekte ik dat men leert door dingen zelf te doen, te spelen en te ervaren. Ik vind het fijn om dat met mensen samen te doen zodat ik zelf ook kan blijven leren. Bij Kopa krijg ik de kans om dit te doen door op allerlei verschillende gebieden mee te werken aan de projecten.

Thuis pak ik regelmatig een kwast maar mijn creativiteit uit zich het beste achter de camera. Ik vind het heerlijk om met mijn fotocamera het bos in te gaan en die mooie kleine dingen waar je zo gemakkelijk aan voorbij loopt vast te leggen

Partners

Zonder het enthousiasme, vertrouwen en steun van de volgende scholen, organisaties en fondsen had PIONIER! niet kunnen ontstaan.