Wij van PIONIER!

de makers

Wie maakt PIONIER!?

PIONIER! is ontstaan in de klas vanuit de vraag van leerkrachten: We willen graag meer met kunst en creativiteit doen in de klas, kunnen jullie helpen?

Jullie? In dit geval gaat het over Stichting Kopa uit Utrecht. Na 8 jaar samenwerken, onderzoeken, uitproberen en bijschaven is PIONIER! gelanceerd. Op deze pagina stellen we je graag de makers voor.

Als kind ben ik altijd een dromer geweest, eigenwijs en ongeduldig. In de les opletten was niet mijn sterkste kant, maar als ik dan eens zelf wat mocht verzinnen en maken, dan ging ik ‘aan’. In mijn werk nu zie ik dat bij leerlingen gebeuren. Door onze kunstlessen krijgen kinderen de ruimte om zichzelf elke keer weer opnieuw te herontdekken en te laten zien. Als ras-optimist wil ik veel bereiken, mijn ideeën uitvoeren en andere mensen raken en vooruit helpen. Ik ben trots op PIONIER! Elke dag mag ik weer mooie ideeën verwezenlijken of bijdragen aan positieve veranderingen. Soms heel klein en persoonlijk en soms op grotere schaal, als we ruimte creeëren in het onderwijs voor kinderen die anders leren of net als ik eigenwijze dromers zijn.

Vanaf mijn tiende zat ik wekelijks met rode wangen van de concentratie op tekenles. Tegenwoordig teken ik als beeldend kunstenaar niet alleen met potlood en pen maar ook met schaduw. In mijn werk voor Kopa komen verschillende passies bij elkaar. Ik prijs me gelukkig dat ik door de projecten die we initiëren mijn blik op de grote lijn kan houden en toch ook met mijn handen in de klei sta. Dat ik het ene moment in een kring kleuters zit en diezelfde week met leerkrachten of beleidsmakers werk. Die veelzijdigheid, daar word ik blij van. Creativiteit gaat voor ons niet alleen over de mooiste tekening kunnen maken, het gaat over blikwisselingen, durven experimenteren en verbindingen leggen. Verbindingen tussen vakgebieden, talenten en mensen. Daar ga ik voor.

De eerste keer dat ik een gitaar in handen kreeg, ging mijn hart sneller kloppen. En mijn bevlogen gitaardocente Susana wakkerde de passie en creativiteit aan. Muziek werd een uitlaatklep en is dat nog steeds. Tijdens een les muziektheater ontdekte ik dat het ook heel leuk is om zelf iets te creëeren. Ik schreef mijn eerste stukje tekst op een bankje op station Amersfoort. Een vrouw in een dikke jas liep voorbij en de woorden rolden zo uit mijn pen: ‘Verstopt in mijn te grote jas, droomde ik dat ik anders was.’ Ik maakte er een liedje van, durfde hem eigenlijk niet te zingen maar stond uiteindelijk toch op het podium. Daar begon mijn liefde voor het zelf liedjes maken. En nu, bijna tien jaar later, heb ik zelfs een EP uitgebracht. Naast het maken van muziek, heb ik Psychologie gestudeerd. En nu ondersteun ik Linda en Manja bij hun kunstlessen. Hun enthousiasme voor creativiteit werkt aanstekelijk!

Partners

Zonder het enthousiasme, vertrouwen en steun van de volgende scholen, organisaties en fondsen had PIONIER! niet kunnen ontstaan.