Wij van PIONIER!

de makers

Wie maakt PIONIER!?

PIONIER! is ontstaan in de klas vanuit de vraag van leerkrachten: We willen graag meer met kunst en creativiteit doen in de klas, kunnen jullie helpen?

Jullie? In dit geval gaat het over Stichting Kopa uit Utrecht. Na 8 jaar samenwerken, onderzoeken, uitproberen en bijschaven is PIONIER! gelanceerd. Op deze pagina stellen we je graag de makers voor.

vacature

Joehoe! Pas jij ook niet in een hokje? Wij hebben één vacature! We streven naar een divers team, iedereen is anders. Juist die verschillen in mensen, helpen ons een beter team te zijn.

Workshopcoaches
We zoeken creatieve workshopcoaches voor het basisonderwijs. Weet jij alle leerlingen door het creatieve proces te coachen en zie je wat ze nodig hebben? Ben je zelf kunstenaar of maker en heb je ervaring in het onderwijs, download de vacature!

 

Download de vacature workshopcoach

Als kind ben ik altijd een dromer geweest, eigenwijs en ongeduldig. In de les opletten was niet mijn sterkste kant, maar als ik dan eens zelf wat mocht verzinnen en maken, dan ging ik ‘aan’. In mijn werk nu zie ik dat bij leerlingen gebeuren. Door onze kunstlessen krijgen kinderen de ruimte om zichzelf elke keer weer opnieuw te herontdekken en te laten zien. Als ras-optimist wil ik veel bereiken, mijn ideeën uitvoeren en andere mensen raken en vooruit helpen. Ik ben trots op PIONIER! Elke dag mag ik weer mooie ideeën verwezenlijken of bijdragen aan positieve veranderingen. Soms heel klein en persoonlijk en soms op grotere schaal, als we ruimte creeëren in het onderwijs voor kinderen die anders leren of net als ik eigenwijze dromers zijn.

Vanaf mijn tiende zat ik wekelijks met rode wangen van de concentratie op tekenles. Tegenwoordig teken ik als beeldend kunstenaar niet alleen met potlood en pen maar ook met schaduw. In mijn werk voor Kopa komen verschillende passies bij elkaar. Ik prijs me gelukkig dat ik door de projecten die we initiëren mijn blik op de grote lijn kan houden en toch ook met mijn handen in de klei sta. Dat ik het ene moment in een kring kleuters zit en diezelfde week met leerkrachten of beleidsmakers werk. Die veelzijdigheid, daar word ik blij van. Creativiteit gaat voor ons niet alleen over de mooiste tekening kunnen maken, het gaat over blikwisselingen, durven experimenteren en verbindingen leggen. Verbindingen tussen vakgebieden, talenten en mensen. Daar ga ik voor.

Als culturele omnivoor heb ik me altijd geïnteresseerd in alles wat met kunst en cultuur te
maken heeft. Ik zat als kind urenlang te tekenen en als tiener ging ik in mijn uppie naar het
theater, omdat iedereen om mij heen dat toen nog stom vond.
Ik ben in Groningen de studie Kunsten, Cultuur en Media gaan volgen met de specialisatie
kunsteducatie. Voor mij is het minder interessant of kunst mooi of vernieuwend is, ik ben vooral
geïnteresseerd in wat het met de toeschouwer of beoefenaar van kunst doet. Hoe kan het
inspireren, motiveren en samenbrengen.
In 2016 ben ik via Artshake in aanraking gekomen met Kopa. Als bewoner van De Saffier was ik in direct contact met de artists-in-residence. Tijdens de tweede ronde met Caroline Derveaux-
Berté ben ik gaan helpen met het organiseren van workshops. Dit beviel heel goed en ik ben erg blij dat ik sinds 2018 het fantastische Kopa team versterk op kantoor.

Partners

Zonder het enthousiasme, vertrouwen en steun van de volgende scholen, organisaties en fondsen had PIONIER! niet kunnen ontstaan.