leerlijn

in ontwikkeling

Op dit moment is de nieuwe website in ontwikkeling. We hopen in oktober 2019 de website met de eerste complete leskisten te publiceren.  Gedurende het schooljaar komen 9 leskisten online, voor groep 1 tot en met 8. Per leskist vind je 20 compleet uitgewerkte lessen, dus de website is dan gevuld met 180 kunstlessen verdeeld over 4 niveaus.

We werken daarna door aan nieuwe leskisten. Voor verdieping op bijzondere onderwerpen maken we soms speciale projecten. Zo blijven we de website vullen met gave kunstlessen.

We zijn er van overtuigd dat de PIONIER! van waarde is voor alle basisscholen van Nederland. Onze drijfveer is bijdragen aan een creatieve leer- en speelomgeving voor kinderen, zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot flexibele, creatieve en compassievolle volwassenen.

PIONIER!

In oktober kunnen meer scholen starten met PIONIER! Meer info via de knop hieronder. Doe je mee?

Pionieren met creativiteit. In het onderwijs, samen met jou.

Hoe? Dat laten we graag zien in de video en info hieronder.

Het bottom-up creatieproces maakt dat de PIONIER! een handzame en toegankelijke structuur heeft gekregen. We nodigen je uit les te geven vanuit het perspectief van een kunstenaar, zonder daarbij zelf expert te hoeven zijn.

creativiteit

In het doorontwikkelen van je creativiteit train je je flexibiliteit, je beeldtaal en je doorzettingsvermogen. Daarnaast kan je middels creatieve activiteiten je sociaal-emotionele vaardigheden trainen. Voor jou als leerkracht en je leerling krijg je in onze procesgerichte lessen de ruimte om te ontdekken op welke manier je opdrachten aanpakt, maar ook op welke manier de ander dat doet. Je leert samenwerken, gebruik maken van elkaars talenten. En tijdens de reflectieve gesprekken na de lessen leer je met respect elkaars perspectief verkennen en het onderkennen van de verschillen daarin. In het delen van en reflecteren op je proces en werk met anderen leer je over wie je bent en wie de ander is. Kopa gelooft dat creatieve kracht in de samenleving hierdoor bijdraagt aan het samen omgaan met de complexe problematiek en de onvoorspelbaarheid van de toekomst.

kopa

PIONIER! is een beeldende leerlijn creatief vermogen voor het basisonderwijs, vormgegeven vanuit beeldende en vormgevende discipline in de breedste zin van het woord. De basis van de leerlijn is de leerkracht. De lessen worden door de leerkracht zelf gegeven, als vast onderdeel van het curriculum. PIONIER! is een krachtige tool voor scholen die vinden dat creativiteitsontwikkeling binnen de school gedragen moet worden.

De werkwijze en de leerkrachthouding van PIONIER! zijn ontstaan in een ontwikkeltraject dat vier basisscholen in Utrecht samen met stichting Kopa vanaf 2012 zijn aangegaan. Het ontwikkeltraject heeft ons veel geleerd over wat er nodig is, in de dagelijkse praktijk van het basisonderwijs, om met een team ruimte te maken voor creativiteit.

PIONIERS!

PIONIER! werkt samen met scholen, culturele instellingen, pabo’s, fondsen en kunstenaars.

Hier zie je een lijst van onze partners.