inspireren

We inspireren met de PIONIER de leerkrachten en leerlingen. We leveren mooie beeldpresentaties met het werk van bijvoorbeeld kunstenaars en vormgevers. Altijd laten we kwalitatief waardig beeldmateriaal zien.

Geen werkjes die nagemaakt kunnen worden, maar verschillende manieren waarop je een bepaald thema of techniek kan laten zien. Wat doen kunstenaars met licht en schaduw? Wat kan je nog meer met textiel dan enkel kleding maken.

Praten over kunst, verder dan mooi of lelijk.

Kijken naar kunst met kinderen. Er over praten. Hoe doe je dat? Bij de lesmaterialen, brieven en beeldpresentaties word je daar als leerkracht in begeleid.

Het is niet zo heel moeilijk om met de leerlingen een zinvol en soms zelfs filosofisch gesprek te voeren over kunst en creativiteit. Stel de juiste open vragen en luister naar de mooie interpretaties van je leerlingen.

Wanneer is iets kunst? Wat denk je dat de kunstenaar wil laten zien? Hoe zou het ruiken als je je in dit kunstwerk zou bevinden?

De beeldpresentaties bij de lessen komen met beeldmateriaal dat de leerlingen inspireert tot het aangaan van een eigen creatief proces. In de lesbrieven vinden de leerkrachten begeleidende vragen om het gesprek te leiden. Daarnaast worden de presentaties  opgestart met leervragen die de leerlingen bewuster maakt van hun eigen leren. Aan het einde van de les kunnen deze vragen opnieuw bezocht worden om te reflecteren op het proces.

Videomateriaal om te leren

Een nieuwe techniek aanleren kost iedereen tijd. Ga als leerkracht samen met je leerlingen het pad op van dingen uitproberen en iets nieuws maken. PIONIER ondersteunt je hierin door het maken van vele ‘tutorials’. Kijk maar eens op ons youtube kanaal: Pionier Kunstlessen